Onderzoek: Parabenen weer gelinkt aan borstkanker

Wij gebruiken bij Zen Zeep alleen pure en natuurlijke ingrediënten in onze verzorgingsproducten. Daarnaast verkopen wij  alleen direct aan onze klanten zodat wij onze producten altijd vers kunnen aanbieden zonder chemische toevoegingen. De houdbaarheid van de ambachtelijk gemaakte verse Zen Zeep producten is minstens van achttien maanden en de natuurzeep is zelfs nog veel langer houdbaar.

Wij kunnen zulke verse en natuurlijke verzorgingsproducten leveren omdat wij klein zijn en op ambachtelijk wijze onze natuurproducten maken waardoor wij korte lijnen hebben naar de Zen Zeepgebruikers. Andere  producenten moeten een chemische conservering toevoegen om hun producten houdbaar te maken, omdat de cosmeticaproducten namelijk een lange weg afleggen voordat je ze bij jou in de badkamer staan. Van productie (vaak in het buitenland) naar opslag in Nederland, vanwaar het verkocht wordt aan de tussenhandelaar, die het weer in zijn of haar voorraad opslaat voordat het aan jou verkocht wordt. Een zeer goedkope en effectieve conservering is één of meerdere soorten parabenen die worden toegevoegd aan de verzorgingsproducten.

Inmiddels weten we dat onze huid onze grootste orgaan is en zijn we ons ervan bewust dat wat we op onze huid smeren gedeeltelijk ook in het lichaamsweefsel en de bloedstroom terecht komt. In wetenschappelijk onderzoek is de uitwerking van parabenen nog steeds een controversieel onderwerp. Wetenschappers weten nog niet goed hoe parabenen in het menselijk lichaam uitwerken daarnaast moet meer onderzoek gepleegd worden naar de potentiële link die gelegd wordt van parabenen naar borstkanker.  Maar de onderzoeken wijzen toch steeds vaker op een duidelijke link tussen het gebruik van parabenen en borstkanker. Volgens een recent onderzoek blijkt dat parabenen wel degelijk aanwezig waren in maar liefst 99% van borstkankerweefsel dat werd onderzocht!

Het onderzoek is een gemeenschappelijk Engels onderzoek dat gedaan is door wetenschappers van  de University of Reading en de University Hospital of South Manchester. De onderzoekers hebben tussen 2005 en 2008 veertig vrouwen gevolgd en onderzocht die voor borstkanker werden behandeld. Tijdens de mastectomie (borstamputatie) van de vrouwen werden op verschillende momenten vier weefselmonsters genomen die werden getest op de aanwezigheid van parabenen.

De reden waarom parabenen al jarenlang onder verdenking staan en het gebruik ervan wordt afgeraden, is omdat parabenen een stimulerende werking lijken te hebben van de oestrogene activiteit in het lichaam. Oestrogeen is een van de hormonen waarvan bekend is dat het betrokken is bij het ontwikkelen van borstkanker.

In dit specifieke Engelse onderzoek is naar voren gekomen dat het onderzochte borstkankerweefsel 99% minstens één parabeen bevatte en maar liefst 60% van het onderzochte weefsel bevatte vijf verschillende parabenen. Een interessant punt dat uit het onderzoek naar voren kwam omdat een deel van de vrouwen parabenen-vrije deodorant gebruikten hetgeen dus aantoont dat het gebruik van andere verzorgingsproducten met parabenen ook worden opgenomen in het weefsel.

Parabenen worden vaak en veelvuldig gebruikt. Het is een goedkope en zeer zeker effectieve conservering maar nu blijkt dus niet zonder gevolgen. Parabenen kan je overal in vinden: shampoo, deodorant, scheergel, tandpasta, spray tans , make-up maar ook in medicijnen en voedsel additieven.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat het zeer zeker de moeite loont om de etiketten te lezen van de producten die je gebruikt. Weet jij wat er in jouw verzorgingsproducten zit en heb je genoeg van onnodige chemische toevoegingen in jouw lichaamsverzorging? Kijk dan eens rond op onze website, we hebben alles wat je nodig hebt voor een natuurlijke,  gezonde, verantwoordelijke en duurzame verzorging van je huid.

This entry was posted in Haarzeep, natuurlijke verzorging, Natuurzeep, parabenen, Tips, Twitter. Bookmark the permalink.

Comments are closed.