Natuurlijke dierenverzorging: natuurlijke honden- en dierenshampoo

Als je zelf alleen natuurlijke verzorgingsproducten gebruikt, koop je voor je hond, kat en andere huisbewoners natuurlijk geen shampoo of zalf vol chemicaliën. In dit stukje een korte achtergrond waarom je de hond wel kan wassen met natuurlijke hondenshampoo met etherische olie en waarom je dat beter niet kan doen met katten.

Mijn hond, type slotenliefhebber

Zelf heb ik een Mechelse Herder van het type werkhond met veel drift die graag rent door modder en stinksloten. Dat rent lekkerder dan het wandelpad, volgens haar. Nu vind ik dat prima, alleen heb ik haar liever niet met stinkpoten, de halve sloot uitschuddend in mijn keuken met wit geschilderde muren. Ik wilde dus een hondenshampoo waar ik haar toch kon wassen zonder de huid te veel te belasten. De haarzepen ‘voor de mens’ zijn een succes: veel mensen zijn gelukkig met de haarzeep omdat ze minder last hebben van allerlei hoofdhuidproblemen en de hoofdhuid wordt goed gestimuleerd. Gezonde haren beginnen bij een gezonde hoofdhuid!

Met deze kennis en ervaring in mijn achterhoofd, ben ik hondenzeep in blokvorm gaan ontwerpen en na jarenlange perfectionering staan er nu 5 verschillende honden- en dierenshampoo’s in de webshop. Waarom in een blokvorm? Omdat ik het belangrijk vind dat in een vaste zeep geen conserveringsmiddelen hoeven te worden gebruikt en volledig uit natuurlijke ingrediënten kan worden gemaakt. Daarnaast net zo belangrijk: er hoeft minder verpakkingsmateriaal te worden gebruikt.

Etherische olie gebruik in honden- en dierenzeep

Een hond heeft nu eenmaal een betere reuk dan een mens dus de hondenzeep is aangepast op het reukvermogen van de hond. De etherische oliën die zijn gebruikt in de hondenshampoo blokken zijn gebruikt om de eigenschappen die er aan toe worden gekend: van anti septisch, anti bacterieël tot luis- en teekwerend. De etherische oliën zorgen ook voor een betere doorbloeding van de huid wat de huid en haren ten goede komt. Omdat er uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt worden, heeft de hond veel vaker minder last van jeuk of schilfertjes.

Katten en Etherische olie

Vaak wordt gevraagd of de zeep ook gebruikt kan worden voor katten. Nu heb ik zelf samen met een kat, inmiddels tot wegloopkat verworden, gewoond die totaal niet gewassen hoefde te worden. Nog nooit aan gedacht zelfs, want hij was een mooi, schoon beestje die zichzelf prima schoon hield. Ik moet wel vertellen dat deze kat een echte huis-tuin en keukenkat was.
De mensen die vragen of zij hun kat met de dierenshampoo kunnen wassen, hebben een kat waar ze kattenshows mee bezoeken. Zulke katten moeten er natuurlijk op hun best uitzien.
Ik raad die mensen altijd af om de hondenzeep met etherische oliën te gebruiken omdat het innemen, inhaleren of op de huid gebruiken van etherische oliën, mogelijk giftig zijn voor katten. Lange tijd is gedacht dat het gebruik van bepaalde etherische olie veilig was voor katten, bijvoorbeeld in het bestrijden van oorinfecties of bij anti stress behandelingen. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat etherische oliën helemaal niet zo onschadeljk zijn voor katten. Het is vooral de lever die te lijden heeft onder het gebruik van etherische olie. De lever van de kat kan verschillende bestanddelen niet verwerken en afvoeren wat tot de nodige problemen kan lijden.
Mocht u toch uw kat willen wassen, dan raden wij u de Dierenshampoo Puur aan, een dierenshampoo zonder toevoegingen.

This entry was posted in Natuurzeep. Bookmark the permalink.

Comments are closed.