Onderzoek: Parabenen weer gelinkt aan borstkanker

Wij gebruiken bij Zen Zeep alleen pure en natuurlijke ingrediënten in onze verzorgingsproducten. Daarnaast verkopen wij  alleen direct aan onze klanten zodat wij onze producten altijd vers kunnen aanbieden zonder chemische toevoegingen. De houdbaarheid van de ambachtelijk gemaakte verse Zen Zeep producten is minstens van achttien maanden en de natuurzeep is zelfs nog veel langer houdbaar.

Wij kunnen zulke verse en natuurlijke verzorgingsproducten leveren omdat wij klein zijn en op ambachtelijk wijze onze natuurproducten maken waardoor wij korte lijnen hebben naar de Zen Zeepgebruikers. Andere  producenten moeten een chemische conservering toevoegen om hun producten houdbaar te maken, omdat de cosmeticaproducten namelijk een lange weg afleggen voordat je ze bij jou in de badkamer staan. Van productie (vaak in het buitenland) naar opslag in Nederland, vanwaar het verkocht wordt aan de tussenhandelaar, die het weer in zijn of haar voorraad opslaat voordat het aan jou verkocht wordt. Een zeer goedkope en effectieve conservering is één of meerdere soorten parabenen die worden toegevoegd aan de verzorgingsproducten.

Inmiddels weten we dat onze huid onze grootste orgaan is en zijn we ons ervan bewust dat wat we op onze huid smeren gedeeltelijk ook in het lichaamsweefsel en de bloedstroom terecht komt. In wetenschappelijk onderzoek is de uitwerking van parabenen nog steeds een controversieel onderwerp. Wetenschappers weten nog niet goed hoe parabenen in het menselijk lichaam uitwerken daarnaast moet meer onderzoek gepleegd worden naar de potentiële link die gelegd wordt van parabenen naar borstkanker.  Maar de onderzoeken wijzen toch steeds vaker op een duidelijke link tussen het gebruik van parabenen en borstkanker. Volgens een recent onderzoek blijkt dat parabenen wel degelijk aanwezig waren in maar liefst 99% van borstkankerweefsel dat werd onderzocht!

Het onderzoek is een gemeenschappelijk Engels onderzoek dat gedaan is door wetenschappers van  de University of Reading en de University Hospital of South Manchester. De onderzoekers hebben tussen 2005 en 2008 veertig vrouwen gevolgd en onderzocht die voor borstkanker werden behandeld. Tijdens de mastectomie (borstamputatie) van de vrouwen werden op verschillende momenten vier weefselmonsters genomen die werden getest op de aanwezigheid van parabenen.

De reden waarom parabenen al jarenlang onder verdenking staan en het gebruik ervan wordt afgeraden, is omdat parabenen een stimulerende werking lijken te hebben van de oestrogene activiteit in het lichaam. Oestrogeen is een van de hormonen waarvan bekend is dat het betrokken is bij het ontwikkelen van borstkanker.

In dit specifieke Engelse onderzoek is naar voren gekomen dat het onderzochte borstkankerweefsel 99% minstens één parabeen bevatte en maar liefst 60% van het onderzochte weefsel bevatte vijf verschillende parabenen. Een interessant punt dat uit het onderzoek naar voren kwam omdat een deel van de vrouwen parabenen-vrije deodorant gebruikten hetgeen dus aantoont dat het gebruik van andere verzorgingsproducten met parabenen ook worden opgenomen in het weefsel.

Parabenen worden vaak en veelvuldig gebruikt. Het is een goedkope en zeer zeker effectieve conservering maar nu blijkt dus niet zonder gevolgen. Parabenen kan je overal in vinden: shampoo, deodorant, scheergel, tandpasta, spray tans , make-up maar ook in medicijnen en voedsel additieven.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat het zeer zeker de moeite loont om de etiketten te lezen van de producten die je gebruikt. Weet jij wat er in jouw verzorgingsproducten zit en heb je genoeg van onnodige chemische toevoegingen in jouw lichaamsverzorging? Kijk dan eens rond op onze website, we hebben alles wat je nodig hebt voor een natuurlijke,  gezonde, verantwoordelijke en duurzame verzorging van je huid.

Posted in Haarzeep, natuurlijke verzorging, Natuurzeep, parabenen, Tips, Twitter | Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek: Parabenen weer gelinkt aan borstkanker

Komkommers in de Natuurzeep

Keizerlijke komkommer?

Wat denk je bij het horen van ‘komkommer’? Vroeger dacht je aan dunne plakjes op brood of een groene salade bij je maaltijd. Na deze week niet meer… na deze week denk je aan uitspraken van Duitse politici die deze vrucht als dodelijk bestempelen.

Die uitspraken die maakte dat Nederlandse komkommertelers in zwaar weer terecht kwamen. Zo maar ineens van de ene dag is deze vrucht die al een eeuwenlange carriere maakte ten dode opgeschreven.

De komkommer verkreeg zijn sterrendom toen keizer Tiberius (42 vC-37 nC) verzot raakte op de komkommer. Columella en Plinius, twee oude Romeinen schreven veel over de komkommer in hun landbouwboeken. Zij beschrijven in hun boeken hoe tuinders het keizerrijk dagelijks van komkommers voorzagen. Een knap staaltje werk in die tijd omdat de komkommers alleen in de zomer groeien.  Door deze impuls werd de voorloper van kassenbouw uitgedacht: Tijdens de koude maanden werden de komkommerbedden bedekt met mica, een transparant soort steen want het vlakglas bestond toen nog niet.  

De tuinders moeten onophoudelijk hebben geëxperimenteerd, niet alleen om nieuwe vormen te vinden, maar ook om de smaak te verbeteren. Ze geloofden bijvoorbeeld dat als de zaden werden geweekt in melk en honing voordat ze werden gezaaid, de rijpe komkommers veel beter van smaak zou zijn.

Aan de komkommer wordt van oudsher al geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Het was een Romeins gebruik om geperste komkommerzaden te geven aan mensen met oogproblemen. In de huidige tijd wordt de komkommer nog steeds gewaardeerd als schoonheidsmiddel. Zo wordt komkommerzeep nog steeds gebruikt voor mensen met een  gevoelige huid en huidirritaties.

Natuurzeep gemaakt van Komkommer en Geitenmelk met Pepermunt KruizemuntWij maken Natuurzeep volgens een bepaald procedé waardoor de zeep 6 weken moeten uitrijpen. Of het een vooruitziende blik is geweest? In ieder geval is de Zen Komkommer en Geitenmelk Zeep klaar voor gebruik. Gemaakt van echte komkommers en geitenmelk waardoor een zachte romig schuim ontstaat bij gebruik. Verfrissende geuren van Pepermunt en Kruidige Kruizemunt maken dit een super opkikker niet alleen voor de zomermaanden!

Posted in Natuurzeep | Reacties uitgeschakeld voor Komkommers in de Natuurzeep

Haar- en Bodyzeep voor op vakantie

haar en body zeep vakantieZeep Stokjes voor het Avontuur. Deze stokjes zijn zo gesneden dat ze perfect zijn om mee te nemen als je gaat vliegen, treinen of per auto naar je volgende avontuur in Nederland, Europa of verder weg. Heel erg handig in hotels, op de camping maar ook voor de rugzakreiziger.
En wat denk je van de sportschool, geen flessen meer mee slepen.

Elk zeepstokje is voldoende voor minstens een keer uitgebreid douchen, een half zeepstokje kan gebruikt woorden om je handen te wassen.
Je ontvangt een zeep die je voor haar en lijf kan gebruiken: 2 in 1 en je hebt minder mee te nemen op reis. Een perfect cadeau voor de outdoor of survival liefhebber! De zeepjes ontvang je in een ongebleekt katoenen zakje en je kan er minstens 10 dagen mee vooruit!

De Zeep Stokjes zijn gemaakt van onze Hamam Haar & Body Zeep. Deze zeep is geïnspireerd op de badhuizencultuur. Al eeuwenlang worden badhuizen bezocht in de Oosterse culturen. Het ritueel is een ode van respect aan water en letterlijk was je vuil van je lichaam. De biologische olijfolie is verrijkt met sheabutter en zorgt voor zijdezachte huid en haren. Neutrale henna staat bekend om haar anti-bacteriële werking. Daarnaast is henna ook verzorgend. Door de combinatie van Cederhout, Rozemarijn en Dennen etherische oliën waan je je in een oriëntaalse hamam!

Posted in Haarzeep, Natuurzeep, Tips | Reacties uitgeschakeld voor Haar- en Bodyzeep voor op vakantie

Natuurlijke dierenverzorging: natuurlijke honden- en dierenshampoo

Als je zelf alleen natuurlijke verzorgingsproducten gebruikt, koop je voor je hond, kat en andere huisbewoners natuurlijk geen shampoo of zalf vol chemicaliën. In dit stukje een korte achtergrond waarom je de hond wel kan wassen met natuurlijke hondenshampoo met etherische olie en waarom je dat beter niet kan doen met katten.

Mijn hond, type slotenliefhebber

Zelf heb ik een Mechelse Herder van het type werkhond met veel drift die graag rent door modder en stinksloten. Dat rent lekkerder dan het wandelpad, volgens haar. Nu vind ik dat prima, alleen heb ik haar liever niet met stinkpoten, de halve sloot uitschuddend in mijn keuken met wit geschilderde muren. Ik wilde dus een hondenshampoo waar ik haar toch kon wassen zonder de huid te veel te belasten. De haarzepen ‘voor de mens’ zijn een succes: veel mensen zijn gelukkig met de haarzeep omdat ze minder last hebben van allerlei hoofdhuidproblemen en de hoofdhuid wordt goed gestimuleerd. Gezonde haren beginnen bij een gezonde hoofdhuid!

Met deze kennis en ervaring in mijn achterhoofd, ben ik hondenzeep in blokvorm gaan ontwerpen en na jarenlange perfectionering staan er nu 5 verschillende honden- en dierenshampoo’s in de webshop. Waarom in een blokvorm? Omdat ik het belangrijk vind dat in een vaste zeep geen conserveringsmiddelen hoeven te worden gebruikt en volledig uit natuurlijke ingrediënten kan worden gemaakt. Daarnaast net zo belangrijk: er hoeft minder verpakkingsmateriaal te worden gebruikt.

Etherische olie gebruik in honden- en dierenzeep

Een hond heeft nu eenmaal een betere reuk dan een mens dus de hondenzeep is aangepast op het reukvermogen van de hond. De etherische oliën die zijn gebruikt in de hondenshampoo blokken zijn gebruikt om de eigenschappen die er aan toe worden gekend: van anti septisch, anti bacterieël tot luis- en teekwerend. De etherische oliën zorgen ook voor een betere doorbloeding van de huid wat de huid en haren ten goede komt. Omdat er uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt worden, heeft de hond veel vaker minder last van jeuk of schilfertjes.

Katten en Etherische olie

Vaak wordt gevraagd of de zeep ook gebruikt kan worden voor katten. Nu heb ik zelf samen met een kat, inmiddels tot wegloopkat verworden, gewoond die totaal niet gewassen hoefde te worden. Nog nooit aan gedacht zelfs, want hij was een mooi, schoon beestje die zichzelf prima schoon hield. Ik moet wel vertellen dat deze kat een echte huis-tuin en keukenkat was.
De mensen die vragen of zij hun kat met de dierenshampoo kunnen wassen, hebben een kat waar ze kattenshows mee bezoeken. Zulke katten moeten er natuurlijk op hun best uitzien.
Ik raad die mensen altijd af om de hondenzeep met etherische oliën te gebruiken omdat het innemen, inhaleren of op de huid gebruiken van etherische oliën, mogelijk giftig zijn voor katten. Lange tijd is gedacht dat het gebruik van bepaalde etherische olie veilig was voor katten, bijvoorbeeld in het bestrijden van oorinfecties of bij anti stress behandelingen. De laatste jaren komt er steeds meer bewijs dat etherische oliën helemaal niet zo onschadeljk zijn voor katten. Het is vooral de lever die te lijden heeft onder het gebruik van etherische olie. De lever van de kat kan verschillende bestanddelen niet verwerken en afvoeren wat tot de nodige problemen kan lijden.
Mocht u toch uw kat willen wassen, dan raden wij u de Dierenshampoo Puur aan, een dierenshampoo zonder toevoegingen.

Posted in Natuurzeep | Reacties uitgeschakeld voor Natuurlijke dierenverzorging: natuurlijke honden- en dierenshampoo

Natuurzeep, natuurlijke zeep, fabriekszeep of ambachtelijke zeep?

Zeep is zeep.
Wat maakt zeep nu natuurzeep, natuurlijke zeep of ambachtelijke zeep.
Een kwestie van definiëren.

Fabriekzeep versus ambachtelijke zeep?

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe de zeep is gemaakt. Grofweg kan zeep op 2 manieren gemaakt worden. Beide productieprocessen starten met een vetcomponent. Dat kan een plantaardige vet zijn maar ook dierlijk vet is vaak gebruikt, dat is immers een goedkoop bijproduct van de vleesindustrie. De olie of vet wordt verzeept door een toevoeging van een sodium hydroxide aangelengt met een vloeistof naar keuze. In de fabrieken wordt de zeep nu lange tijd gekookt: dat kan wel oplopen tot 48 uur of meer. Aan het einde van het kookproces worden de geur en kleurstoffen toegevoegd, de zeep in de mallen gegoten en na een etmaal kan er gesneden worden en de zepen kunnen direct verpakt en verkocht worden.

Een andere manier van zeepmaken voortvloeiend uit de eerste methode, is het inkopen van zeepkorrels, gemaakt in grote zeepfabrieken, die na toevoeging van  kleur- en geurstoffen door een soort persmachine gaan en dan een lang blok zeep maakt, die vervolgens versneden worden en direct in de winkels kunnen worden verkocht. Dit zijn vaak die felgekleurde zepen die je in de winkels tegenkomt. Zij hebben dan zo’n machine en zeepkorrels aangeschaft en maken dus ‘ambachtelijke natuurlijke’ zeep. Het maken van zeep op deze manier is zo eenvoudig, dat zelfs verschillende zorginstellingen dit als dagtherapie wordt gegeven, uiteraard onder begeleiding.

Het andere procedé is de zogenaamde koude procedé: olie of vet wordt tot een lage temperatuur verwarmd en het sodium hydroxide mengsel worden op die lage temperatuur met elkaar vermengt. Het mengsel wordt geroerd en daarna worden de kleur- en geurstoffen toegevoegd. Het nog vloeibare zeepmengsel wordt in mallen gegoten en 24 onberoerd gelaten. Na deze tijd wordt de zeep gesneden en moet de zeep nog 6 weken uitzouten. Pas na die 6 weken kan de zeep worden verpakt en verkocht worden.

De definitie van fabriekszeep is duidelijk maar die van ambachtelijke zeep wat minder. Het woord ambachtelijk wordt te pas en te onpas gebruikt. Logisch ook want wat betekent ambachtelijk nu eigenlijk? Volgens de ‘van Dale’ am·bach·te·lijk bn 1 (als) ve ambachtsman 2 tot het ambacht horend (tegenst industrieel).
In deze definitie zit geen duidelijkheid van de afkomst van de gebruikte ingrediënten: de 2 laatste methoden kunnen dus als ambachtelijk omschreven worden.

Natuurlijke zeep of natuurzeep?

Ik zie vaak ‘natuurlijke’ zeep in alle kleuren van de regenboog en alle denkbare geuren. Om een voorbeeld te noemen: een turquoise blauw zeepje met een ‘frisse zeegeur’. Ik vraag me dan altijd af welk plantje zeep turquoise kleurt. Ik heb het wel eens gevraagd welk plantje dat was, want leuke kleurtjes toevoegen aan ons toch wat eenvoudig zeepkleurenpallet, zou leuk zijn. Ik kreeg het antwoord dat het toch niet helemaal natuurlijk kon zijn! Ook over de geuren bestaat nogal wat onduidelijkheid. Parfumstoffen zijn per slot van rekening geuren chemisch zijn nagemaakt van de natuur, vergelijkbaar met noderne medicijnen die ergens zijn oorsprong in de natuur hebben.
Of zoals de ‘van Dale’ zegt: na·tuur·lijk bn, bw 1 op de natuur betrekking hebbend 2 door de natuur gevormd: een ~e grot 3 naar of volgens de natuur. 
Natuurlijk een zeer rekbaar begrip waar veel fabrikanten en marketingmensen de grensen van de definitie opzoeken. Want zeg nu zelf: in een natuurlijk product horen toch geen onnatuurlijke producten zoals chemische kleuren (ook de mica’s) of parfums?

De filosofie van de Zen Zeep is dat de beste zeep alleen in kleine oplages gemaakt kan worden. Roeren met de hand met een grote houten lepel in de zeepketel. We starten elke oplage met de verste biologische ingrediënten: een zacht mengel van extra virgin olijfolie voor zachtheid, kokosolie voor een dik schuim en palmolie voor een duurzame zeep. We verzepen de oliën op de juiste temperaturen en gebruiken keramisch gefilterd water in het proces. Tijdens het zeep maken ontstaat glycerine, die bekend staat om zijn verzachtende werking op de huid. Vaak wordt dit apart verwijderd in de massa geproduceerde commerciële zepen, maar in handgemaakte zeep blijft de glycerine waar die hoort: namelijk IN DE ZEEP. Hierdoor ontstaat een romig en crèmig product voor de huid.
Naast de manier van zeep maken gebruiken wij alleen maar echt uit de natuur afkomstige grondstoffen. Onze zepen worden gekleurd met koffie, thee, verschillende kleïen en kruiden. De geuren komen uitsluitend van etherische oliën. 

Natuurzeep

Het recentelijke verhoogd bewustzijn van persoonlijke gezondheid en milieu heeft geleid tot waardering van producten die s-l-o-w-l-y zijn vervaardigd. Dit zijn producten die geproduceerd zijn van uitsluitend biologische en natuurlijke ingrediënten, volgens oude ambachtelijke methoden waardoor ze zorgen voor een lage CO2 voetafdruk. Zen Zeep vervaardigd zeep in kleine oplagen volgens een eeuwenoude methode die resulteert in unieke producten die hun schoonheid en handgemaakt karakter behouden terwijl de huid optimaal wordt verzorgd.
Maar is dit nu ambachtelijke zeep? Natuurlijke zeep? Slow Soap?
Ik stel voor om deze zeep Natuurzeep te noemen, een nog niet bestaand woord volgens de ‘van Dale’, bij deze dus…

Posted in Natuurzeep | Tagged , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Natuurzeep, natuurlijke zeep, fabriekszeep of ambachtelijke zeep?

De geschiedenis van Zeep

Waar zeep vandaan komt, weet niemand eigenlijk precies en is vaak onderwerp van discussies. In de loop van de tijd zijn er wel verschillende verhalen en legenden ontstaan. Waarschijnlijk waren de allereerste zepen de saponinen gemaakt uit planten, bladeren, wortels, houtige zaden, bessen, schors van verschillende planten, struiken en bomen. Er werd ontdekt dat deze stoffen zeepachtige bestanddelen bevatten die gevormd vuil oploste en het gemakkelijker maakte om vlekken uit kleding te verwijderen.

Zeep legende en bewijs

Volgens de westerse legende ontleent zeep zijn naam aan de heuvel Sapo in Rome, waarop dieren ritueel werden geofferd. Aan de voet van de heuvel stroomde de Tiber, waar de mensen dagelijks de was kwamen doen. Het hemelwater sijpelde van de heuvel af de rivier in. Waarbij het kleiachtige substantie van dierlijke vet- en asresten van de geofferde dieren met zich meevoerde. Er werd op een gegeven moment een verband gelegd dat de klei afkomstig van de berg, zich met de rivierwater mengde een schuimige substantie opleverde die de was schoner maakte.
Vaak wordt gedacht dat rond 2800 voor Christus zeep is ontstaan in Babylonië. Hier hebben historici een vat gevonden met daarin een zeep-achtige stof.
De eerste echte bewijzen voor het ontstaan van zeep dateren pas uit 2200 voor Christus. Er is namelijk een Mesopotamische kleitablet gevonden met een zeepformule. De formule beschrijft een mengsel door 1 deel casia olie en vijf en 5 1/2 deel potas en water. Hiermee ontstond een zachte zeep.

Persoonlijke hygiëne

In de westerse cultuur vindt de populariteit van het baden haar oorsprong in de beroemde Romeinse baden. Daar werd het eerste badhuis al gebruikt in 312 voor Christus.
Zeep hoorde echter niet bij het badritueel en werd pas in de 2e eeuw gebruikt voor persoonlijke hygiëne.
Daarvoor kon men kiezen uit melk, zand, oliën, kruiden, bloemblaadjes en tal van zalven. Wanneer deze stoffen op het lichaam werden gewreven, verwijderden ze vuil en dode huidcellen. Door Galenus uit Pergamum (circa 130 – ca 200 n. C.) die na Hippocrates een van de meest vooraanstaande artsen in de Oudheid was, erkende de medicinale en reinigende eigenschappen van de zeep.
Ongelukkigerwijs werden, na de val van het Romeinse Rijk en tijdens de middeleeuwen, badhuizen synoniem met zondige handelingen. Het besef van persoonlijke hygiëne en het gebruik van zeep voor dat doel, ging snel achteruit. Vanwege de onhygiënische levensomstandigeheden, raakte heel Europa in de greep van pest, ziekte en dood.

Zeepmaken als ambacht

natuurzeep gemaakt van natuurlijke ingredientenZeep werd in de 8e eeuw herontdekt in Italië en Spanje en de gilden van ambachtslieden bewaarden de geheimen van de bereidingswijzen. Harde zeep, verkregen door het mengen van plantaardige olie met de soda uit de as van zeewier, werd industrieel geproduceerd. In de 13e eeuw verspreidde deze kennis zich van Italië naar Frankrijk en honderd jaar later ook naar Engeland. De Zuid-Europese zeep, gemaakt van olijfolie was echter veel beter dan de zeep gemaakt van dierenvet in het noorden. Dat zeep erg geliefd was, blijkt uit de grote moeite die de Amerikaanse kolonisten deden om het te kunnen maken. Ze kookten restvet met de as van hout voor het verkrijgen van een zachte zeep. Dit was zwaar werk en niet altijd succesvol. Maar na verloop van tijd kwamen er professionele zeepmakers die harde stukken zeep konden maken (door toevoeging van een alkali) en die de zeep ook lekker konden laten ruiken door geuroliën toe te voegen. De inspanningen van van een aantal Franse wetenschappers droegen in de 18e en 19e eeuw bij aan de vervaardiging en het gebruik van zeep als reinigsmiddel voor lijf en leden: Nicholas Leblanc nam in 1791 patent op een productieproces om uit zout alkali te vervaardigen. Loïs Pasteur toonde na 1800 het verband aan tussen bacteriën en
ziekten en de noodzaak om bacteriën te bestrijden.

Natuurzeep?

De ontwikkeling van chemicaliën en de verfijning van de productiemethoden hebben de productie van overvloedig schuimende, houdbare zeep een stuk vergemakkelijkt en er een overal verkrijgbaar en goedkoop artikel van gemaakt. De zeep die nu meestal wordt gebruikt heeft in vergelijking met de zeep van onze voorouders talloze veranderingen heeft ondergaan en bestaat uit hoofdzakelijk niet-natuurlijke en chemische ingrediënten afkomstig uit de petro-chemische industrie. De zeep nu geproduceerd door fabrieken is in geen vergelijking met de zeep van weleer. De manier waarop ik de Zen Zepen maak heeft vele overeenkomsten met de zeep van voor de industrialisatie: het productieproces en de zuivere ingrediënten zorgen voor een stuk zeep dat met recht natuurzeep genoemd mag worden. Maar daarover in een volgend blog meer!

Posted in Natuurzeep | 2 Comments